Psycholoog - praktijk in Breda
Maak vandaag nog een afspraak. Bel (076) 8888 065
(076) 8888065

Werkwijze

Aan het eind van het intakegesprek bespreek ik direct met je of behandeling in mijn praktijk mogelijk is en welke stappen we in de behandeling zullen gaan doorlopen (behandelplan). Ik doe in principe zo min mogelijk aan verslaglegging. Jouw privacy staat bij mij hoog in het vaandel.

Maak een afspraak

Aangesloten bij:

logoVGCTlogoRBCZlogo P3NL

Overzicht werkwijze

Aanmelden

Wij werken als psycholoog vanuit een praktijk ruimte in Breda (Heusdenhout). Je kunt je telefonisch aanmelden of je vult de vragenlijst in die je vindt onder de knop ‘’aanmelden’’. Je wordt dan zo snel mogelijk gebeld voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. In deze intake praat ik onder andere met je over de klachten en de oorzaken daarvan.

De weg naar herstel

  • Aanmelden; dit kan telefonisch of via de website
  • Intakegesprek; praten over je klachten en oorzaken
  • Behandeling; de behandeling is vloeiend

Behandeling

Wanneer uit de intake blijk dat je problemen kunnen worden behandeld door middel van kortdurende therapie, starten we met de behandelgesprekken. Je kunt hierbij denken aan 4 tot 12 gesprekken. Het kan ook zijn dat je klachten  zwaar zijn en dat een meer langdurige therapie nodig is. In dat geval zullen wij je doorverwijzen omdat er maar een beperkte vergoeding mogelijk is voor onze behandelingen.

Het kan ook zijn dat je er geen probleem mee hebt om een deel van het behandeltraject zelf te betalen. Je kunt dan ook voor zwaardere problematiek bij ons terecht. In dit laatste geval zullen wij zo nauwkeurig mogelijk aangeven wat de te verwachten behandelduur zal zijn zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

De afspraken vinden plaatsen in een prettige, huiselijke sfeer

Cognitieve gedragstherapie en andere methoden

In onze praktijk werken we voornamelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie. Tegenwoordig werken we veel met ACT (acceptance & commitement therapy). Dit is de ”derde generatie” gedragstherapie, samen met het inmiddels steeds meer bekende mindfulness.

Cognitieve therapie is een ‘’evidence based’’ behandelvorm. Dit betekent dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan en de behandelmethoden zijn getoetst op hun effect. Voor het effect van cognitieve gedragstherapie is dan ook veel bewijs gevonden. Zowel dat het helpt bij klachtenvermindering en probleemoplossing, als dat het ervoor zorgt dat mensen niet meer terugvallen.

Cognities zijn gedachten. Onze gedachten beïnvloeden ons gevoel en gedrag. Wanneer je anders naar zaken leert kijken (anders over de dingen kunt gaan denken) dan ben je in staat om beter te relativeren en positiever te denken. Hierdoor ga je je anders voelen en anders gedragen (bijvoorbeeld, je durft weer meer dingen te ondernemen). Ook het gedrag speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Wanneer je geen ‘’nee’’ durft te zeggen bijvoorbeeld, kun je in een situatie terecht komen waarin je te veel hooi op je vork neemt en soms misschien wel dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen. Daarom is het belangrijk dat, wanneer je anders hebt leren denken, ook ander gedrag uit te proberen zoals bijvoorbeeld vaker ‘’nee’’ gaan zeggen.

Met cognitieve therapie leer je je eigen therapeut zijn, zodat je ook in de toekomst klachten kunt voorkomen en problemen anders weet te benaderen.

Met ACT ga je onderzoeken vanuit welk denkkader jij veelal functioneert. Iedereen heeft een ander denkkader, toch ervaren we vaak ons eigen denkkader als ”de waarheid”. Met ACT leer je minder te oordelen en stickers te plakken, op anderen maar vooral ook over jezelf. Je leert beter accepteren dat moeilijke emoties en negatieve gedachten bestaan en je oefent om de strijd hiermee te begraven. Je leert om meer afstand te nemen van je denken en je denkkader, zodat er ruimte ontstaat om de dingen te gaan doen waar je echt naar verlangt. Als resultaat van het volgen van ACT therapie zien we vaak een vergrote psychische flexibiliteit, verminderde hinder hebben van bepaalde hardnekkige overtuigingen en mensen kunnen beter loslaten.

Verder werken we met technieken uit de interpersoonlijke psychotherapie. Deze therapie helpt voornamelijk bij depressieve klachten. In deze therapie gaat men ervan uit dat veel klachten ontstaan door de manier waarop mensen met hun omgeving omgaan. We bespreken je relaties met familie, vrienden, partner, collega’s. Vervolgens onderzoeken we samen of je tevreden bent met de manier waarop je met deze mensen omgaat; de rol die je daarin aanneemt en wat je hierin wilt veranderen.

Ook maken we gebruik van oefeningen uit mindfulness. Hierbij leer je om met meer aandacht naar jezelf te luisteren en met meer aandacht je activiteiten te doen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor beleving, geef je jezelf de tijd om zaken te verwerken en het geeft vaak een betere concentratie en een betere stemming.

Wanneer jouw persoonlijkheid of ervaringen uit je jeugd een rol spelen bij de klachten kunnen we gebruik  maken van oefeningen uit de schematherapie. Deze therapie is erop gericht om je meer bewust te maken van je eigen valkuilen, je probeert hierin meer los te komen van (niet functioneel) gedrag, gedachten en gevoelens die je door jouw opvoeding of jeugdervaringen ontwikkeld hebt en leer je om situaties op een gezondere manier te benaderen en op te lossen.

Intake

Wij maken in principe geen intakeverslag van het gesprek. Het intakegesprek is bedoeld om jouw klachten goed in kaart te brengen. We praten met je over je last, de oorzaken van je klachten en hoe je hiermee omgaat tot nu toe. Er is ook aandacht voor je huidige leven, je verleden en jouw karakter. We bespreken ook graag goed wat je wilt bereiken met de therapie.

Er is geen verwijsbrief nodig voor de behandeling.

Jezelf hervinden, opnieuw kennis maken en ontdekken waar je ook uit zou kunnen komen. Tijd voor verandering , tijd voor een afspraak.

(076) 8888065

Direct aanmelden

Behandelduur en frequentie

Direct na het intakegesprek proberen wij een inschatting te maken van het aantal gesprekken dat nodig zal zijn. Uiteraard betreft het hier een schatting, het traject kan altijd eerder klaar zijn of langer duren. Bij de duur van de behandeling hanteer we de regel ”zo kort als mogelijk maar zo lang als nodig”. Soms komen er gedurende de gesprekken zaken naar voren waar je uiteindelijk ook aan wilt werken. Soms lost een probleem zich vanzelf opeens op en is langere behandelduur niet meer nodig. Alles kan gebeuren en wat dat betreft hebben wij ook geen glazen bol. Wel is het fijn om een idee te hebben van de behandelduur vooraf en zullen we constant met elkaar in gesprek blijven over de hoeveelheid nog in te plannen afspraken en de frequentie ervan.

In het begin is het meestal goed om wekelijks een afspraak te hebben. Wanneer de behandeling vordert is het fijn om tijd te hebben om in jouw eigen leven zaken anders te gaan doen en het geleerde toe te gaan passen. Dan worden de afspraken minder frequent, bijvoorbeeld eens in de twee of drie weken. Meestal plannen we na de behandeling nog een follow-up afspraak na 6 tot 8 weken, om te kijken of het nog steeds goed blijft gaan en of er nog zaken zijn waar je extra op wilt letten, die nog aandacht verdienen.

Privacy verklaring

Algemene voorwaarden