Psycholoog - praktijk in Breda
Maak vandaag nog een afspraak. Bel (076) 8888 065
(076) 8888065

Behandeling / Therapie

De behandeling wordt volledig afgestemd op uw klachten, wie u bent en wat u nodig heeft. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, een integratieve benadering heet dit. Ik maak gebruik van cognitieve gedragstherapie, schematherapie en interpersoonlijke psychotherapie. Ik vraag regelmatig of de behandeling nog bij u past en of we op de goede weg zitten.

Maak een afspraak

Aangesloten bij:
NIP logologoNVPA logoVGCT logoRBNG

Overzicht behandelingen

Hieronder vindt u een selectie van klachten en problematiek die ik behandel. Onder het kopje werkwijze kunt u meer lezen de verschillende therapievormen waar ik gebruik van maak. In mijn blogpagina vindt u nog meer informatie over andere klachten die ik behandel.

Angstklachten

Angsten kunnen uw leven gaan beheersen. Af en toe ergens bang voor zijn of ergens over piekeren is normaal en kan zelfs gezond zijn. Wanneer u echter merkt dat de zorgen niet meer te hanteren zijn, of u krijgt paniekaanvallen, bent steeds bang om ziek te zijn of u heeft constant erg veel spanning in sociale situaties; dan kan het zijn dat er sprake is van een angststoornis.

Angststoornissen zijn goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. De behandeling kan af en toe ook spannend zijn, maar wordt altijd afgestemd op wat u op dat moment denkt aan te kunnen.

U kunt bij mij terecht voor verschillende angstklachten waaronder:

 • Paniekaanvallen; Hyperventilatie
 • Posttraumatische stressklachten
 • Hypochondrie (angst voor ziekten; terugkerende overtuiging ziek te zijn)
 • Gegeneraliseerde angststoornis (overmatig piekeren)
 • Fobieën
 • Sociale angstklachten
 • Faalangst

 Lees meer over cognitieve gedragstherapie onder het kopje werkwijze.

Spanningsklachten

Om allerlei redenen kunnen spanningsklachten ontstaan, denk aan een reorganisatie op het werk, baanverlies, relatieproblemen, een kind met problemen, ziektes van dierbaren etc. Gezonde spanning veranderd in ongezonde spanning en u merkt dit aan klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieverlies, prikkelbaarheid, en lichamelijke klachten als spierpijn, hoofdpijn, buikpijn etc. Er kan veel op het bordje bij de meeste mensen, maar soms is het bordje te vol en ontstaat er een disbalans tussen de dingen waar u mee om moet gaan en de energie en kracht die u heeft om hiermee om te gaan. Als psycholoog kan ik meekijken hoe u dit kunt doen en wat belangrijk voor u is. Voorbeelden van spanningsklachten zijn:

 • Overspannenheid
 • Burn out
 • Aanpassingsstoornis (klachten na een veranderde situatie)

Partnerrelatietherapie

Om allerlei redenen kunnen er problemen zijn in uw relatie, waardoor de sfeer thuis of in het gezin gespannen is en u niet (meer) in staat ben om op een prettige manier met elkaar te kunnen communiceren. Er kunnen ruzies en verwijten ontstaan, of u praat juist helemaal niet meer met elkaar.

Relatieproblemen ontstaan vaak omdat partners elkaar willen veranderen en de ander niet kunnen accepteren zoals diegene is. Ik ga in relatietherapie eerst in een intakegesprek met u praten over de problemen die u beiden ervaart. Ik zal daarbij steeds dezelfde vraag aan beide partners stellen omdat het mogelijk is dat u ieder een andere kijk heeft op de relatieproblemen. Na dit intakegesprek zal ik een verslag schrijven waarin ik een behandelplan maak. Dit behandelplan zal worden afgestemd op de problemen die u benoemt.

Het kan zijn dat er eerst een ruziestop moet komen, het kan zijn dat u meer inzicht moet krijgen in de gedragspatronen die er zijn ontstaan, of u moet beter leren communiceren en onderhandelen met elkaar. Ook kan het zijn dat uw vertrouwen verdwenen is of dat er problemen zijn in de intimiteit.

Al deze verschillende relatieproblemen kunnen worden aangepakt. Het doel is dat u elkaar beter kunt begrijpen en accepteren, maar relatietherapie garandeert niet dat uw relatie weer leuk wordt. Soms is het een onderzoek naar de vraag of twee mensen nog met elkaar verder kunnen en dat antwoord kan ook wel eens ‘’nee’’ zijn. Wanneer dat de conclusie is volgt vaak een moeilijke periode waarin niet alleen elkaar los gaan laten een rol speelt, maar ook allerlei dingen geregeld moeten gaan worden. U kunt er in dat geval voor kiezen om de relatietherapie erop te richten om samen de zaken goed af te ronden en daarbij goed met elkaar in gesprek te kunnen blijven.

Negatief zelfbeeld

De meeste psychische klachten gaan gepaard met een afname in zelfvertrouwen. Het kan echter ook zijn dat een negatief zelfbeeld de oorzaak is van zaken waar u steeds tegenaan loopt. In dat geval is het belangrijk om vooral aan het zelfbeeld te werken in de behandeling.

We zijn als mensen altijd erg goed in staat om aan te geven waar we niet goed in zijn, prestaties van onszelf negatief te beoordelen en een ‘’kritische stem’’ te hebben die steeds commentaar geeft op wat we doen. We zijn vaak minder goed in staat om naar de positieve kanten van onszelf te kijken.

Wanneer u steeds zo kritische bent kan het zijn dat u zaken gaat vermijden of juist de dingen veel te goed wilt doen. U bent misschien steeds jaloers omdat u bang bent dat uw partner iemand tegen komt die hij of zij leuker vindt. Dit soort gedrag levert spanning en onrust op. Het zelfbeeld kan in therapie gaan veranderen. U kunt leren om anders over uzelf te gaan denken en anders naar uzelf te kijken. Hierdoor lukt het u ook om ander gedrag te hebben waardoor uw zelfvertrouwen juist versterkt in plaats van afneemt.

Iedereen heeft zo zijn gedachten over zichzelf. Het kan u voor het leven helpen om milder te zijn voor uzelf en uzelf meer te leren waarderen.

Jezelf hervinden, opnieuw kennis maken en ontdekken waar je ook uit zou kunnen komen. Tijd voor verandering , tijd voor een afspraak.

(076) 8888065

Direct aanmelden

Lifestyle problemen

Het kan heel moeilijk worden voor u en uw omgeving wanneer bepaalde zaken een vorm van verslaving gaan aannemen. Wanneer u merkt dat u niet meer zonder uw drankje kunt, te veel drugs gaat gebruiken, veel gokt of porno kijkt. Verslaving komt in vele vormen. Ik behandel de verslaving wanneer deze nog niet al te veel impact heeft op uw relatie, werk of financiële situatie.

Ik heb als hoofdbehandelaar in de verslavingszorg veel ervaring opgedaan in de begeleiding van mensen met verslavingsproblematiek. De verslaving is geen op zich staand probleem. Er spelen sociale, lichamelijke, psychische en omgevingsproblemen mee. Daarom zie ik verslaving als een probleem dat van diverse kanten belicht moet worden. Ook in mijn aanpak zult u dit terugzien. Ik bespreek niet alleen technieken om van het ‘’middel’’ af te blijven, ik kijk ook naar wat u nodig heeft op de andere gebieden. Voorbeelden van lifestyle problemen die ik behandel zijn:

 • Overmatig alcoholgebruik
 • Roken
 • Sorftdrugs (cannabis)
 • Gokverslaving
 • Seksverslaving
 • Cocaïne, amfetamine, XTC
 • Problematisch eetgedrag (“eetverslaving”, emotie-eten, obesitas)

 Voor meer informatie over de behandeling van Obesitas/overgewicht komt nog.