Psycholoog - praktijk in Breda
Maak vandaag nog een afspraak. Bel (076) 8888 065
(076) 8888065

Zelfbeeld

De meeste psychische klachten gaan gepaard met een afname in zelfvertrouwen. Het kan echter ook zijn dat een negatief zelfbeeld de oorzaak is van zaken waar u steeds tegenaan loopt. In dat geval is het belangrijk om vooral aan het zelfbeeld te werken in de behandeling.

Maak afspraak

Resultaatgerichte werkwijze

Privacy staat centraal

Geen wachtlijst

We zijn als mensen altijd erg goed in staat om aan te geven waar we niet goed in zijn, prestaties van onszelf negatief te beoordelen en een ‘’kritische stem’’ te hebben die steeds commentaar geeft op wat we doen. We zijn vaak minder goed in staat om naar de positieve kanten van onszelf te kijken.

Wilt u liever bellen?

Bel op (076) 8888065

Bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00u

Het is mogelijk om de gesprekken buiten kantoortijden te laten plaatsvinden.

Ik krijg in mijn praktijk vaak de vraag van mensen ‘’ik wil graag een positief zelfbeeld’’. Ik begrijp die vraag, maar ik leg dan ook uit dat uit onderzoek blijkt dat mensen met een erg positief zelfbeeld veel stress ervaren. Dit komt omdat de gedachten die ze over zichzelf hebben vaak dan ook ‘’regel’’ worden. Dus: ik ben positief, vrolijk, spontaan, pro-actief leergierig etc, betekent dan dat ze dit ook altijd moeten zijn. Terwijl je soms niet zo’n zin hebt om spontaan te zijn of ergens van te leren. Onze persoonlijkheid is vloeiend en we hebben allemaal bepaalde eigenschappen die we van onszelf fijn vinden of minder fijn. Het is daarom de kunst, niet om per se een positief zelfbeeld te creëren, maar eerder om met compassie naar jezelf te kijken en er minder labels op te plakken of te oordelen.

Wanneer u steeds kritisch bent kan het zijn dat u zaken gaat vermijden of juist de dingen veel te goed wilt doen. U bent misschien steeds jaloers omdat u bang bent dat uw partner iemand tegen komt die hij of zij leuker vindt. Dit soort gedrag levert spanning en onrust op. Het zelfbeeld kan in therapie gaan veranderen. U kunt leren om anders over uzelf te gaan denken en anders naar uzelf te kijken. Hierdoor lukt het u ook om ander gedrag te hebben waardoor uw zelfvertrouwen juist versterkt in plaats van afneemt.

Iedereen heeft zo zijn gedachten over zichzelf. Het kan u voor het leven helpen om milder te zijn voor uzelf en uzelf meer te leren waarderen.

Vragen? Stuur ons een bericht

Respect voor uw privacy