Psycholoog - praktijk in Breda
Maak vandaag nog een afspraak. Bel (076) 8888 065
(076) 8888065

Depressie en rouw

Depressie en rouw

Depressie

Iedereen heeft wel eens ‘’een dipje’’. Meestal gaat het ook vanzelf weer over. Wanneer een sombere stemming meer dan twee weken blijft bestaan en u ook nergens meer van kunt genieten, kan er sprake zijn van een depressie. Een depressie heeft erg veel impact op uw leven. Niet alleen de stemming is verdrietig of afgevlakt, er is vaak ook sprake van concentratie- en geheugenproblemen, slaapproblemen, piekeren, negatief denken over uzelf, twijfelen, verminderde eetlust of juist meer eten, verminderde seksuele behoefte en rusteloosheid. De klachten hebben vaak invloed op het functioneren. U ziet overal tegenop en de dingen lukken niet meer zo goed als voorheen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een gecombineerde behandeling van depressie het beste effect heeft. U kunt ervoor kiezen om medicatie te gebruiken en dit te combineren met gesprekstherapie. Het is namelijk al zwaar om aan uzelf te werken, maar in een depressie is dit helemaal moeilijk. Wanneer u door medicatie wat opknapt bent u beter in staat te kijken naar de oorzaken van de depressie en te leren wat u anders wilt om de depressie in de toekomst te voorkomen.

Rouwverwerking

Na het overlijden van een dierbare is het ‘’normaal’’ dat u verdrietig bent, diegene erg gaat missen, veel aan de persoon denkt en een leegte voelt. Hoe lang de periode van rouw duurt staat nergens omschreven. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en de rouw duurt langer of korter van persoon tot persoon. Het kan echter zijn dat u merkt er niet alleen uit te komen. Dat u vast blijft zitten in het verdriet of u niet in staat voelt om uw leven weer op te pakken. In dat geval kan het fijn zijn om begeleiding te zoeken bij uw rouwverwerking. Ik kijk dan eerst hoe u nu rouwt en wat belangrijk is voor u. Ik help u bij de verwerking, maar ook bij het weer oppakken van uw leven door bijvoorbeeld te kijken naar nieuwe invullingen.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *